Tweet |
ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, suyun yaşam olduğuna dikkat çekerek küresel iklim değişikliği ve kuraklık riskine karşın suyun korunması ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için kapalı sulama sistemlerinin hayati derecede önemli olduğunu söyledi. Seyhan ve Ceyhan Nehri'nin beslediği bereketli Çukurova topraklarında bile bu sene aşırı sıcaklar nedeniyle çiftçilerin ve tarımsal üretimin büyük zarar gördüğüne işaret eden Barut, "Aşırı sıcak, kuraklık ve iklim değişikliklerinden kaynaklı sorunların çözümü konusunda ve suyun korunması açısından tarımsal üretimde bilimsel kriterlere uygun ve işlevsel kapalı devre basınçlı sulama sistemlerinin daha fazla zaman kaybetmeden devreye alınması şarttır" dedi.
"FELAKET KAPIDA"
Türkiye'nin sanılanın aksine su zengini olmadığını, uluslararası raporlarda ülkenin 'su fakiri' olma yolunda çok hızla ilerlediğini bildiren Ayhan Barut, "Su yaşamdır, su olmadan hayatın sürmesi imkansızdır. İnsanlık için bu denli önemli olan su tarımsal üretimin de olmazsa olmazıdır. Küresel ısınma, kuraklık ve iklim değişikliklerinden kaynaklı su sorunlarımız gün geçtikçe büyümekte, önlem alınmazsa felaket kapıda demektir" diye konuştu.
"ARTIK HAREKETE GEÇİN"
Yıllardır uzmanların uyarıları ve önerilerine kulak tıkayan AKP iktidarının sorunu görmezden gelmeye devam ettiğini, önlem almak için hızlı hareket etmediğini ifade eden Ayhan Barut, şunları dile getirdi:
"Geleceğimiz için suyu ve çiftçiyi korumamız, tarımsal üretime sahip çıkmamız, yaşamı savunmamız gerekirken AKP iktidarının anlamsızca durmasını anlaşılmaz buluyoruz. Boyutu giderek derinleşen su sorununa karşın etkin plan yapılmamasını ve çözüm için harekete geçilmemesini nasıl izah edeceğiz? Bu sene Seyhan ve Ceyhan Nehri'nin beslediği bereketli Çukurova topraklarında bile su ve sıcaklık kaynaklı çok ciddi kayıplar yaşanıyor. Yıllar önce duyurulan Çukurova Kapalı Sistem Sulama Projesi tümüyle tamamlanmış değil. Devreye alınan yerlerde bile sorunlar var. Küresel iklim değişikliği, aşırı sıcak ve kuraklık, bunlara bağlı suyla alakalı sorunlar ortadayken niye adım atılmıyor? Tarım ve Orman Bakanlığı kapıdaki krizi yok sayamaz daha fazla. Her afetin, kuraklık, sıcak, susuzluk, destek verilmemesi gibi sorunların bedelini çiftçilerimiz, ülke tarımı ve ekonomisi ödüyor. Sürdürülebilir tarımsal üretim ve yaşam kaynağımız suyun korunması için ülke genelinde kapalı basınçlı sulama yatırımlarının hızla devreye alınması şart. Artık harekete geçin!"